Montesclado incorpora el LED Ambre a l’enllumenat públic

Ha estat el primer poble del Pallars Sobirà en substituir tot l’enllumenat antic per làmpades del LED de color ambre amb emissió a l’hemisferi superior inferior a l’1%. Montesclado pertany al terme municipal de Farrera, al qual fa anys que estem assessorant per millorar l’aprofitament dels seus recursos i les seves infraestructures, entre elles, però no només, les energètiques.

Situat a la zona d’influència del Parc Natural de l’Alt Pirineu, aquesta actuació està dirigida a millora la compatibilitat de les activitats econòmiques desenvolupades al poble: turístiques, agrícoles i ramaderes; amb la conservació dels valors naturals que donen als productes i serveis oferts la màxima qualitat de sostenibilitat de l’entorn.

Amb aquesta intervenció comencem una sèrie d’actuacions que han de permetre substituir l’enllumenat, als pobles dels municipis de Vall de Cardós, Esterri de Cardós i Guingueta d’Àneu, i esperem que en poc temps s’afegeixin més. La millora de la qualitat nocturna dels municipis de l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu és una prioritat de la seva direcció i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Els efectes de la contaminació lluminosa nocturna no només s’observen als insectes, on es fa més palesa. Molts estudis demostren que la contaminació lluminosa afecta a molts altres grups animals, i també a les plantes, afectant el seu desenvolupament, comportament i biologia. Per descomptat, els humans no som aliens als seus efectes, i encara que només sigui per la pèrdua de percepció dels estels que provoca la contaminació lluminosa nocturna, ja paga la pena evitar-la.

 

Deixa un comentari